E-kutatás ismertető

Levéltárunk e-kutatás szolgáltatásának igénybe vételével az intézményünkben lévő dokumentumokról készült digitális felvételek böngészhetők az interneten. A felkerülő fényképek egy része ingyenesen, az anyakönyvi adatokat és a lélekösszeírásokat tartalmazók pedig díjfizetés ellenében válnak kutathatóvá.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó anyakönyvek kutatása két módon lehetséges. A levéltárunk állományába tartozó plébániai anyakönyvi másodpéldányokat 1895. október 1-től, a polgári anyakönyvezés bevezetésétől kezdődően küldették be a püspöki hivatalba. E másodpéldányok felépítéséből adódóan pedig, mivel vegyesen tartalmazzák a keresztelési, esketési és halálozási adatokat, csak a 90 évnél korábbi bejegyzések kutathatóak, 2017-ben például az 1895 és 1926 közötti évek. Jelenleg 1925-ig készültek el a fényképek, ezek érhetők el az e-kutatás keretében. A plébániák tulajdonát képező eredeti plébániai anyakönyvek – tehát azok, amelyek az 1895 előttre is tartalmaznak adatokat – esetében folyamatosan töltjük fel a levéltárunkban letétként őrzött, jogszabályi korlátba nem ütköző anyakönyvek fényképeit. Ezek listája elérhető itt.

E-kutatásunk igénybevétele az ingyenesen elérhető fényképek esetében is regisztrációhoz kötött, amely a Regisztráció menüpontban érhető el. Itt a szolgáltatást igénybe vevőknek egy online adatlapot kell kitöltenie. Ennek során a levéltári kutatás megkezdéséhez egyébként szükséges személyes adatokat, továbbá elektronikus elérhetőséget kérünk, illetve arra kérdezünk rá, hogy az ingyenes tartalmak mellett díjfizetéshez kötött fényképek megtekintését is igényli-e a kutató. Az ingyenesen elérhető tartalmak böngészése az adott naptári évre érvényes regisztrációval lehetséges. A díjfizetéshez kötöttek esetében lehetőség van tizenöt napos, negyedéves vagy éves hozzáférést választani. Természetesen az ingyenes hozzáférést választó kutatóinknak a későbbiekben is lehetőségük van újabb, külön regisztráció nélkül díjfizetést kezdeményezni. Az ehhez szükséges információk itt érhetők el.

A regisztrációt követően a kutató automatikus visszaigazoló e-mailt kap a regisztráció tényéről (érdemes a levelezőprogram spam-mappáját is megnézni!), majd az adatok feldolgozását követően a belépéshez szükséges elérhetőséggel újabb e-mailt küldünk. Az adatok, illetve a regisztrációs díjak feldolgozása néhány munkanapot igénybe vehet: szíves türelmüket kérjük ezzel kapcsolatban!

Amennyiben kérdése merülne föl a regisztrációval vagy az e-szolgáltatással kapcsolatban, kérjük intézményünk elérhetőségein vegye fel a kapcsolatot levéltárunk munkatársaival!

Az e-kutatás keretében elérhető digitális tartalmakról ezen az oldalon tájékozódhatnak.