A korona és a bíbor – konferencia Hornig Károly bíboros emlékére (2023.11.14.)

A Szentszéki Magyar Nagykövetség, a Vatikáni Magyar Levéltári Kirendeltséggel, a Pápai Gergely Egyetemmel, a római Osztrák Történeti Intézettel, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárral, a Római Magyar Akadémiával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal konferenciát rendez Hornig Károly bíboros veszprémi püspök (1888–1917) emlékezetére 2023. november 15-én Rómában. A rendezvény védnöke a Pápai Történettudományi Bizottság és a Veszprémi Érsekség.

A konferencián köszöntőt mond Vitor Délio Jacinto de Mendonca SJ dékán, Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet, Marek Andrzej Inglot SJ a Pápai Történettudományi Bizottság elnöke és dr. Udvardy György veszprémi érsek.
Előadást tart magyar részről Gárdonyi Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese, Takáts István érseki általános helynök, dr. Karlinszky Balázs levéltár-igazgató és Tóth Krisztina vatikáni magyar levéltári delegátus, valamint Roberto Regoli a Pápai Gergely Egyetem és Andreas Gottsmann a római Osztrák Történeti Intézet képviseletében. Intézményünk képviseletében Karlinszky Balázs Hornig Károly személyzeti politikájáról és a székeskáptalannal való kapcsolatáról referál majd a nagyközönségnek.

A szekciókat a Pápai Történettudományi Bizottság tudományos titkára, Pierantonio Piatti moderálja. A rendezvényen közreműködik Kováts Péter hegedűművész és Varga István csellóművész.

A rendezvény online követhető lesz a https://www.youtube.com/unigregoriana weboldalon.
A rendezvény részletes programja elérhető itt: PDF