E-kutatás ismertető

Levéltárunk e-kutatás szolgáltatásának igénybe vételével az intézményünkben lévő dokumentumokról készült digitális felvételek böngészhetők az interneten. A felkerülő fényképek egy része ingyenesen, az anyakönyvi adatokat egyházlátogatási jegyzőkönyveket, Pfeiffer János plébániatörténeti jegyzeteit és a lélekösszeírásokat tartalmazók pedig díjfizetés ellenében válnak kutathatóvá.

Az E-könyvtár menüben a Veszprémi egyházmegye múltjából című könyvsorozatunkat, a veszprémi püspökség régi névtárait (ún. sematizmusait), és az 1950–1990 között összeállított, gépelt levéltári segédleteinket bocsátjuk előfizetéses regisztrációval rendelkező kutatóink részére.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó anyakönyvek kutatása két módon lehetséges.
A levéltárunk állományába tartozó plébániai anyakönyvi másodpéldányokat 1895. október 1-től, a polgári anyakönyvezés bevezetésétől kezdődően küldették be a püspöki hivatalba. E másodpéldányok felépítéséből adódóan pedig, mivel vegyesen tartalmazzák a keresztelési, esketési és halálozási adatokat, csak a 90 évnél korábbi bejegyzések kutathatóak, 2020-ban például az 1895 és 1929 közötti évek. Jelenleg 1932-ig készültek el a fényképek, ezek érhetők el az e-kutatás keretében.

Az anyakönyvek kutatásának másik módja a levéltárunkba beszállított eredeti plébániai anyakönyvek kutatása. Ezek, tehát a helyben személyesen megtekinthető kötetek  listája elérhető itt. Ezen anyakönyveket  folyamatosan fényképezzük és tesszük az e-kutatáson belül is elérhetővé.

E-kutatásunk igénybevétele az ingyenesen elérhető fényképek esetében is regisztrációhoz kötött, amely a Regisztráció menüpontban érhető el. Itt a szolgáltatást igénybe vevőknek egy online adatlapot kell kitöltenie. Ennek során a levéltári kutatás megkezdéséhez egyébként szükséges személyes adatokat, továbbá elektronikus elérhetőséget kérünk, illetve arra kérdezünk rá, hogy az ingyenes tartalmak mellett díjfizetéshez kötött fényképek megtekintését is igényli-e a kutató. Az ingyenesen elérhető tartalmak böngészése az adott naptári évre érvényes regisztrációval lehetséges. A díjfizetéshez kötöttek esetében lehetőség van tizenöt napos, negyedéves vagy éves hozzáférést választani. Természetesen az ingyenes hozzáférést választó kutatóinknak a későbbiekben is lehetőségük van újabb, külön regisztráció nélkül díjfizetést kezdeményezni. Az ehhez szükséges információk itt érhetők el.

A regisztrációt követően a kutató automatikus visszaigazoló e-mailt kap a regisztráció tényéről (érdemes a levelezőprogram spam-mappáját is megnézni!), majd az adatok feldolgozását követően a belépéshez szükséges elérhetőséggel újabb e-mailt küldünk. Az adatok, illetve a regisztrációs díjak feldolgozása néhány munkanapot igénybe vehet: szíves türelmüket kérjük ezzel kapcsolatban!

Amennyiben kérdése merülne föl a regisztrációval vagy az e-szolgáltatással kapcsolatban, kérjük intézményünk elérhetőségein vegye fel a kapcsolatot levéltárunk munkatársaival!

Az e-kutatás keretében elérhető digitális tartalmakról ezen az oldalon tájékozódhatnak.