Szent Mihály-napi programjaink (2024.09.19.)

Szent Mihály-napi programjainkA Veszprémi Érsekség nagyszabású programsorozattal készül a Szent Mihály-napra. A többnapos rendezvényen az érdeklődőket intézményünk, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár a következő programokkal várja:

Ahogy előző hírünkben jeleztük, szeptember 26-án, csütörtökön kerül megrendezésre a 2020–2024. között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló Veszprém megyei templomok adatbázisa című „OTKA” programunk záró konferenciája, amely az „Egyház-látogatás” címet viseli. A rendezvényre a Veszprémi Érseki Főiskolán kerül sor. A konferenciáról bővebben itt olvashatnak.

Figyelem: a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyre szeptember 22-ig van módjuk az érdeklődőknek!

A Szent Mihály-napi hétvégén, több alkalommal is várjuk az érdeklődőket.
Szeptember 28-án, szombaton 10 és 16 óra közöttVan képed hozzá?” címmel meghirdetett fényképgyűjtésünk kapcsán települnek ki munkatársaink a veszprémi Dubniczay-házba. A projektről bővebben itt olvashatnak. A meghirdetett időpontban szívesen várjuk a velünk megosztani kívánt fényképeket mind átvételre-megőrzésre, mind helyszíni szkennelésre.

Szintén szeptember 28-án, szombaton, 14 és 16 óra között elsősorban a gyermekekre vagy a gyermeklelkű felnőttekre számítunk – a Gizella-naphoz hasonlóan – címerfestő programunkra („Címer a pajzson”) a Bíró-Giczey-ház hátsó kertjébe.

S végül ugyancsak szeptember 28-án, szombaton 16.30 kezdettel kerül sor a Veszprémi egyházmegye múltjából című kiadványsorozatunk 40. és 41. köteteinek bemutatójára a Dubniczay-házban. A két ismertetendő kötet: 1.) Monumenta ecclesiae Vesprimiensis 1480–1503. A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár középkori oklevelei (a kötetet Karlinszky Balázs mutatja be), illetve 2.) A veszprémi püspökség hosszú 19. százada. A veszprémi egyházmegye története 1777–1917 között című konferenciakötetünk, amely a 2022-es és 2023-as egyháztörténeti konferenciánk anyagából készült. Utóbbi kötetet Kanász Viktor, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa mutatja be.

Négy program, három helyszín, két nap!
Szeretettel várjuk Önöket a rendezvényeken!