Ismertető

A levéltárunkban történő kutatást 2017. július 28-től intézményünk Szervezeti Működési Szabályzatának 17. pontja (“Kutatás a levéltári anyagban”) az alábbiak szerint szabályozza: “A levéltári anyagban folyó kutatás a Kutatási és Kutatótermi Szabályzatban rögzített módon történik. A Levéltár ezen feladatait a Levéltári törvény 22–26. §-ai, valamint a Rendelet 44–49. §-ai alapján végzi.”

Levéltárunk Kutatási Szabályzatát, illetve Kutatótermi Szabályzata honlapunkon elérhető. A kutatás feltétele a betöltött 18. életév, a beiratkozás ingyenes. A levéltári szolgáltatások ugyanakkor a Kutatótermi Szabályzatban meghatározottak szerint díjkötelesek.

Zárolt iratanyag esetében kérelmet kell benyújtania a kutatás megkezdése előtt. A kérelem benyújtásakor hasznos lehet valamely felsőoktatási intézmény vagy kutatóhely által kiadott támogató nyilatkozatot mellékelnie és a levéltár-igazgatónak is jogában áll ilyet kérni Öntől. A levéltár-igazgató ezek figyelembevételével egyedi elbírálás alapján dönt a zárolt iratanyag kutathatóságáról.

Az interneten elérhető digitális tartalmainkról és ezek kutatási lehetőségeiről a baloldali menüsorban az E-kutatás alatt tud tájékozódni.