A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár sematizmusa

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár sematizmusa

Az egyházi sematizmus vagy egyházi történeti névtár olyan speciális forráscsoport, amely korábban elsősorban nyomtatott formában jelent meg több-kevesebb rendszerességgel. Ezek a névtárak tartalmazzák az egyházmegye aktuális egyházi közigazgatási beosztását (főesperesség – esperesség – plébánia – fília szinten) , az egyházmegyében különféle szolgálatokat ellátó papi személyek adatait, továbbá minden olyan adatot, amely az egyházmegye mint szervezet működését írják le.

A 21. század technikai lehetőségei lehetővé teszik azt, hogy ezeket az adatok ne csupán egy adott pillanat jellemzőit mutassák, hanem történeti kontextusba helyezve a létrehozott adatbázisok révén folyamatokat láttassanak: az egy-egy plébánián valaha szolgálatot teljesítők nevei, az egyes személyek egyházi pályafutása, továbbá a központi aulai hivatalok munkatársai, azok előmenetele és feladataik, a székeskáptalan személyi összetétele, az egyházmegye központi intézményei, a püspökség területén található, egyházi fenntartásban működő (nép-) iskolák is néhány kattintással megtekinthetők legyenek.

Sematizmus oldalunkra folyamatosan töltjük fel az adatokat, így érdemes többször visszatérni és kutatni benne. Jelenleg az alábbi adatok kerültek feltöltésre:

  • papi személyek életrajzi és egyházi közigazgatásbeli adatai Pfeiffer János: A veszprémi egyházmegye történeti névtára c. kiadványa, valamint a nyomtatásban megjelent 1975-ös, az 1984-es és az 1992-es egyházmegyei névtárak alapján.

  • az egyes plébániák adatai ugyanezen névtárak alapján

  • papi személyek fényképei személyi lapjuk, az 1984-es és a 2000-es egyházmegyei névtárak, illetve az ún. Hornig-album alapján

  • az esperesi kerületek beosztása a nyomtatásban megjelent valamennyi egyházmegyei névtár alapján

  • a templomok fényképei az 1940-es, valamint az 1960-as évek végén készült felmérés, illetve a 2015-ös egyházmegyei névtár alapján

Segítő javaslataikat, észrevételeiket szívesen fogadjuk e-mailes elérhetőségeinken!

 A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár sematizmusa